Dřevěná podlaha s puncem kvality

Rozhovor Estate a Business: Firmu Valen&Masar představuje Jan Valenčík a Lukáš Masár. Oba pánové už více než 10 let věří dřevu, které považují za nejdokonalejší a dosud nepřekonaný materiál. Každou podlahu vnímají jako umělecké dílo a zároveň největším kusem nábytku v každém interiéru. V souladu se svým přístupem a filozofii nabízí jenom to nejlepší, co v kategorii prémiových dřevěných podlah vzniká. Stávají se tak vyhledávanými partnery nejenom koncových zákazníků, ale také architektů a developerů.

Renomovaní evropští výrobci

Jejich úspěch je založen také na výběru výrobců – každý z nich patří mezi nejlepší v oboru a je v určitých aspektech naprosto unikátní. Mistry svého oboru je činí zejména zpracování dřeva, kdy kombinují moderní technologie i s 200 let starými, tradičními postupy. ,,Podlahářství má v některých zemích dlouhou tradici. Například Nizozemci dřevu rozumí i díky své mořeplavecké historii a Itálie zase do podlah promítá svůj vyhlášený vkus a designové prvky. Oceňujeme ale i to, že naši dodavatelé navazují na původní myšlenky svých zakladatelů. Je patrné, že i ve 21. století pokračují v tom poctivém řemeslu, které povyšují na umění.“ doplňuje Lukáš Masár.

Dřevěná podlaha jako investice

Jan Valenčík i Lukáš Masár vnímají, že poptávka po dřevu neustále roste. Tím roste i jeho hodnota a stává se tak ceninou, luxusním zbožím, které zvyšuje hodnotu celé nemovitosti. Ochota investovat do svého domova se projevila i během pandemie, kdy lidé najednou trávili spoustu času doma a začali si uvědomovat potřebu funkčního a příjemného prostředí, které naplní ta nejvyšší očekávání. ,,Určitě doporučujeme investovat do kvality hned v počátku. Navíc pokud se jedná o investici, která vydrží generace. Pohovku můžete vyměnit téměř kdykoliv, ale dřevěná podlaha s vámi bude žít váš život“, dodává Jan Valenčík. Díky své jedinečnosti a nenapodobitelnosti je dřevo navíc velmi nadčasovým materiálem. V porovnání s vinylem, laminem nebo dlažbou však nedochází v průběhu času ke znehodnocení. Naopak působením času se vytváří tolik žádaná estetická patina. A Lukáš Masár vyjmenovává další benefity: ,,Kromě toho, že je dřevo extrémně ekologickou surovinou, má i řadu zdravotních výhod. Dřevo je totiž velmi hygienické a antibakteriální. Třísloviny, které jsou v něm obsaženy, přirozeně zabíjí bakterie na povrchu a vzniká tzv. „čistá špína“. Dřevo je také antistatické a nemusíte se bát, že se na něm budou tvořit chumáče prachu, jak tomu bývá u jiných krytin.“

S developery na jedné lodi

S developery je Valen&Masar na jedné lodi. Společným cílem je najít takové řešení, které přispěje k rychlé koupi ze strany koncového zákazníka. Valen&Masar sází na zajímavé a originální typy podlah, které developerům zaručí konkurenční výhodu. Developeři se mohou spolehnout také na pomoc ohledně prezentace dřevěné podlahy. Náročnost zákazníků totiž neustále stoupá a každý chce přesně vědět, co kupuje. Je tak potřeba trefit se nejen do vkusu zákazníka, ale nalézt také kompromis mezi cenou a kvalitou. Vždyť do bytu za několik desítek milionů nelze nainstalovat nekvalitní podlahu za pár stovek. Jan Valenčík i Lukáš Masár se shodují, že součástí developerského projektu jsou nejraději hned od jeho prvopočátku. To jim usnadňuje dokonalé pochopení filozofie celého projektu a přináší flexibilitu ve výběru těch ideálních podlah pro danou nemovitost. Základem úspěchu je potom nejenom detailní komunikace s developery, ale také zákazníky.

Mánesova 78

Dřevěné podlahy od Valen&Masar dodaly punc kvality a stylu také do developerského projektu Mánesova 78 v Praze na Vinohradech, kde dokonale naplnily požadavky na vysoký standard a osobitost. Dřevěné podlahy skvěle zapadly do kontextu pozdně secesního domu, který v rámci 28 bytů a 5 penthousů propojuje historii s moderními prvky. Velkou roli zde sehrála konzultační společnost Henceforth., která ve spolupráci s ateliérem OOOOX jasně stanovila strategii a standardy celého projektu. O to jednodušší pak bylo trefit se do vkusu budoucích majitelů. Henceforth. v čele s Petrem Hromádkou rovněž pobízí k odvaze investovat do nadstandardních materiálů nejenom v jednotlivých bytech, ale i společných prostorech celé rezidence. Odměnou za tuto odvahu je nejenom konkurenční výhoda, ale i zvýšený zájem ze strany klientů, neboť podobné nemovitosti na trhu chybí.

Budoucnost dřevěných podlah

Ačkoliv se celosvětová pandemie podepsala i na cenách dřeva a tím i podlah, dobrou zprávou je, že ceny se zvýšily zejména u levnějších podlah. Rozdíl mezi levnou podlahou a prémiovou podlahou tedy už není tak markantní. Cíl je z tohoto úhlu pohledu tedy jasný: dostat tuto kvalitu mezi co největší množství lidí. ,,Chceme se zaměřit hlavně na edukaci architektů a designérů i na osvětu široké veřejnosti. Dřevo je dokonalý stavební materiál, je to opravdu to nejlepší, co si klienti mohou přát,“ uzavírá Jan Valenčík.

Valen&Masar v roce 2022

Oba společníci jsou si vědomi, že rok 2022 nebude z ekonomického hlediska jednoduchý. Přesto se drží svého cíle: být nekompromisně 1. volbou v oblasti prémiových dřevěných podlah. „Zaměřujeme se na to, aby byl Valen&Masar synonymem pro kvalitní materiály a poctivou práci. Jenom tak můžeme i nadále posilovat naši značku a budovat si dobré jméno“, je přesvědčený Jan Valenčík.

,,Těší nás, že čím dál více pronikáme i mimo hranice Prahy. Aktuálně připravujeme zajímavý projekt v Harrachově a Peci pod Sněžkou v Krkonoších, ale třeba i lázeňském městě Luhačovice. Velkou odměnou naší dosavadní tvrdé práce jsou i projekty v zahraničí – například ve Vídni, kam dodáváme úžasné podlahy z Itálie hned do 5 penthousů“, doplňuje Lukáš Masár.

O firmě:

Jan Valenčík a Lukáš Masár začali budovat společnost Valen&Masar v roce 2019. Ještě předtím se ale potkali při studiu na vysoké škole a společně začali podnikat už v roce 2012. V té době byli ale pouze dovozci prémiových podlah z Holandska. Zásadní změnu přineslo seznámení s dodavateli jak z Holandska, tak Dánska, kteří ochotně sdíleli své znalosti a zkušenost. Tyto mnohaleté, prověřené poznatky formovaly představu Jana Valenčíka a Lukáše Masára o skutečné kvalitě a vedly až k založení samostatné společnosti. V současné době je Valen&Masar vyhledávaným partnerem architektů, developerů i koncových zákazníků. Od roku 2019 také provozují vlastní showroom v Praze na ulici Korunní 51.

Text pro Estate a Business: Tereza Tkadlecová

Foto: Valen&Masar